När marsvinen flyttar hem till dig

När marsvinen flyttat hem till dig

Så kommer man hem med nya liv och vet inte mycket om dem. Det finns några basala frågor man ska ställa till den som överlämnar marsvinen i din vård.

Ställ de härfrågorna:

Vad har marsvinen ätit?

Hur ofta har de fått grönsaker?

Är och har de varit friska?

Har de levt med andra marsvin?

Har de haft fri tillgång på hö?

Är de vänner?

Var kommer de ursprungligen från?

Många marsvin blir lite ängsliga när de kommer till en ny miljö. Äldre tama djur brukar däremot vara ganska obekymrade över förflyttningen.  Marsvin som är någotsånär trygga finner sig ganska snart i sitt nya hem.

Marsvin som bott med många marsvin hos någon som inte hinner ge dem så mycket fysisk uppmärksamhet måste man ge lite tid och arbeta mycket med första tiden. Rösten är ett redskap man ska använda sig flitigt av. Varje gång man närmar sig eller passerar buren säger man något.  Det kanske låter konstigt men marsvin kommunicerar så mycket med sina läten. Det är naturligt att vara uppmärksam på röster. Man kan sitta bredvid buren och ha lite godsaker med sig. Ta upp dem flera gånger om dagen. Bäst är att tänka sig att fånga dem i ultrarapid. De tycker inte om plötsliga snabba rörelser. Det är skrämmande. De är bytesdjur och reagerar med flykt i alla situationer där deras medfödda rörelsemönster (instinkter) väcks till liv.

En bra metod att ge en unge trygghet är att låta kompisen vara ett tamt vuxet marsvin. Vuxna marsvin som är vana vid rörelse och ljud från oss mänskliga varelser rör sig obehindrat redan från början. Det lockar den unga ängsliga till att undersöka och leta mat. Jag fick tidigare under många år samtal från nyblivna marsvinsägare som uppenbarligen köpt ett alldeles för ungt marsvin i zoobutiken. De har helt enkelt inte vågat äta och röra sig i buren när de flyttat. Då var det ännu vanligare att marsvin såldes ensamma. De här marsvinen riskerade att svälta och få vätskebrist.  Ägarna uppfattade dem som apatiska. Det fanns en tid då zoogrossister var oförsiktiga införskaffat ungen hos en uppfödare ta kontakt och fråga om den inte kan få komma tillbaka en stund.

Det finns ett pålitligt sätt att kontrollera att marsvinen äter och det är vågen. Som ovan djurägare är det inte lätt att tolka beteende, notera avvikelser och dra slutsatser. Vågen avslöjar alltid om mattintaget upphört eller varit för lågt. Ungar ska gå upp lite varje dag. Vuxna ska inte gå ner mer än några gram över en dag och det får inte vara kontinuerligt.  Det införskaffat ungen hos en uppfödare ta kontakt och fråga om den inte kan få komma tillbaka en stund.

Det finns ett pålitligt sätt att kontrollera att marsvinen äter och det är vågen. Som ovan djurägare är det inte lätt att tolka beteende, notera avvikelser och dra slutsatser. Vågen avslöjar alltid om mattintaget upphört eller varit för lågt. Ungar ska gå upp lite varje dag. Vuxna ska inte gå ner mer än några gram över en dag och det får inte vara kontinuerligt.  Det här gäller hela marsvinets liv. Visst tappar en del marsvin vikt när de är över 6 år men då kan det vara någon sjukdomsorsak. Kanske inget alarmerande eller något som påverkar livslängden.

 

Monica Willnerth