Sjuka marsvin

Sjuka marsvin

Mälaren Smådjursklinik 

leg. vet. Marianne Tornvall
08 – 592 540 80       www.malarensmadjur.se

Ny websida med information och artiklar
www.veterinaren.nu

Vid frågor kring omvårdnad av sjuka marsvin ring:

Monica Willnerth    070 – 471 21 40

För att hitta information och skötselråd kring sjuka marsvin – t.ex. stödmatning – klicka på kategorin  “sjuka marsvin” i vänstermarginalen. Här nedan på sidan ligger också den viktigaste informationen kring stödmatning.

 

Text;  Monica Willnerth

Skötselråd om hur man matar och sköter matvägrande och sjuka marsvin

Marsvin matvägrar när de är sjuka. För att ha en chans att överleva och bli friska måste de matas och det man matar dem med måste ge dem tillräckligt med energi, vitaminer, mineraler och vätska. Det räcker alltså inte med lite morotspure några ggr om dagen som rekommenderas av många.

Födan man matar med måste vara flytande. Det betyder att man behöver en spruta (utan nål) eller allra helst två. Bäst är 2ml till vuxna djur och 1 ml till ungar och mycket sjuka djur som lätt kan få ner vätska i lungorna. På apoteket finns doseringssprutor som bland annat används till att ge barn flytande medicin. De kan användas .

Näringsdryck för människor kan utgöra basen i utfodringen. Det finns flera sorter. Apoteket har Fortimel och Semper komplett näring i 2dl förpackningar. Det är förpackade tre och tre. Semper är billigare. Köp en variant med bärsmak och inte choklad eller vanilj. Finns även mjölkfria men de har lägre energiinnehåll. De är flytande och en förpackning kan stå öppnad i kylskåpet ett par dagar eller också fryser man in allt utom dagsransonen i frysens iskublåda. Då kan man ta fram ett par kuber till varje matning. En halv dl /dag kan man ge  till ett vuxet djur. Det ger ca 250 kJ.  Man kan ge lite extra c-vitamin, tex Ester C från hälsokostaffärer. man skrapar bort en liten del av tabletten med en kniv och förvarar den resterande delen mörkt.

Ge alltid någon probiotika. Någon matsked bakterieberikad fil om dagen brukar räcka för att upprätthålla en god tarmflora. Vanlig fil innehåller färre bakterier. Symbioplex kapslar från hälsokosten är jättebra. Kapslarna bryts och man ger lite några gånger om dagen men ej tillsammans med antibiotika. Aloe Verajuice har även det mycket bra inverkan på magen. Finns överallt dessutom.

Dr Kousa risdiet är utmärkt att blanda i alla drycker så att de får en tjockare konsistens och ger även extra näring. Oxbows Critical care fungerar utmärkt som näring till sjuka djur. Jag brukar ha en liten påse Oxbow pellets hemma istället för att mala dem i mortel och blöta upp dem före matning. Det bibehåller vikten bra. Sojagrädde är effektiv näringsberikning och tolereras av magen. Även havregrädde går bra. Gyllenhammars havrevälling (rödgul förpackning) som finns i alla mataffärer bland välling och frukostprodukter har en utmärkt konsistens och fungerar väldigt bra som bas i matningen om man blandar den med lite Oxbowpellets som malts i mortel och silats genom tesil tex för att blandningen ska kunna dras upp i spruta. Jag använder sojamjölk istället för vanlig mjölk och vatten vid tillredningen. Gyllenmusten som den heter är mjölkfri numera.

Hövatten är ett också utmärkt tillägg för att bibehålla tarmfloran. Lägg hö i ett glas vatten och låt det stå över natten i kylskåpet. Sila nästa dag bort höet och blanda det med Dr Kousa risdiet till en halvflytande konsistens så att det är lätt att dra upp i sprutan. Ge hövatten till marsvinet flera ggr om dagen. Spara bara hövattnet 24 timmar, sedan är det dags att göra nytt.

Mixer är en bra hjälpreda när man har sjuka marsvin. Finriv morötter, smula sönder broccoli och vete eller havregräs och mixa det med hövatten. Man börjar med en mindre mängd grönsaker och fortsätter att mixa tills det är en relativt tjock gröt. Man kan mixa lite banan eller melon och pressa lite apelsinjuice men bara en gång per dygn. Lägg helst till blåbär när frukt mixas. Magen kommer lättare i olag om man ger mixad frukt men de uppskattar det och det ger snabb energi. Lite blåbär utan socker Lite druvsocker kan man ge då och då.

Har man ingen mixer kan man köpa morotspuré eller annan grönsakspure (barnmatsburk). Det kan man ge mindre mängder av. Man kan ju koka grönsakerna och använda mixerstav på samma sätt som man gör barnmat.

Mata gärna varannan timma. Mer än fyra timmar bör de inte fasta. Undantag är natten för man behöver själv sova. Då matar man lite extra innan man lägger sig.

De protesterar själva när de har fått i sig den mängd som ger dem bukfyllnad. Fem ml brukar de klara varje gång om det rör sig om ett vuxet djur. Små ungar blir mätta efter ett par ml. Nyfödda ungar kan man bara ge 0,5 ml vid varje matning.

När man börjar mata brukar marsvinet som har krafter kvar vara bångstyrigt men de brukar lära sig att uppskatta det de får. Sätt marsvinet i knäet på en handduk. Det kan rinna ut en hel del ur munnen. Vänd huvudet utåt och för in sprutan in mot kinden vid kindtänderna. Då rinner endast små mängder ut.

Torka alltid hakan när marsvinet fått mat. Gör man inte det lossnar pälsen och marsvinet blir alldeles skinnflådd. Det är plågsamt. Använd en trasa med lite vatten och torka sedan bort vattnet. Alternativt kan man använda babyvåtservetter.

Ta en kartong eller transport,  lägg ner tidningar och ovanpå det handdukar eller en vetbed (fiberbädd för hundar) . Täck marsvinet med tjocka handdukar och lägg en ” hot waterbottle” på botten om ni råkar äga en sådan. Det går bra att hälla varmvatten i flaskor och lägga dem under handduk intill marsvinet. Se till att vattnet inte är så varmt att marsvinet bränner sig på dem. Vattnet måste bytas efter några timmar då det kallnar ganska snabbt.

Sätt då och då ner marsvinet till sina kompisar. Det ger stimulans att söka föda själv men det bör vara korta stunder så att de inte blir kalla. Sociala kontakter är viktiga för tillfrisknandet.

Ett uttorkat marsvin bör man börja mata med vätskeersättning från apoteket. Ge bara några ml åt gången första timmarna.

Svaga marsvin som knappt vill svälja skall man ge droppvis första tiden. De kan lätt få ner vätska i lungorna. Marsvin som inte sväljer alls klarar sig mycket sällan. Titta på framtassarna. Håller inte marsvinet tårna åtskilda kan man räkna med att det är ett mycket svagt djur man har att göra med. Tårna skall spreta åt varsitt håll och det skall finnas motstånd i tassen.  För att stimulera “sväljreflexer”  stryker man marsvinet över huvudet och kinderna. Man använder bara 1ml spruta till svaga djur som är ovilliga att svälja. Håller man kvar sprutan och rör den lite i munnen brukar de börja tugga och därmed svälja.

Långvarig matning kan ge lös avföring eller diarré. Risavkok avhjälper det. Koka en halv dl ris i ca 4 dl vatten tills vattnet är simmigt (ca tio minuter). Blåbärsoppa utan socker, blåbärspure (barnmatsburk), potatismjöl är också stoppande men använd risavkok i första hand. Lantmännens saltbalans och vätskeersättningen från apoteket går också att ta till.

Var inte orolig för marsvinets tänder. De tuggar all vätska man ger dem och nötningen av tänderna fungerar normalt. Eventuellt kan framtänderna bli långa eftersom de inte äter hö och biter av. De klipps enklast med en liten eltång, sidavbitare.

Odla havre eller vetegräs. De flesta faller för frestelsen. Lägg persilja, endive, melon, bladselleri eller något annat extra gott framför marsvinet då och då. Gör det gärna när det sitter hos en kompis.

Man kan stoppa in lite mjuka godsaker långt in i munnen vid kindtänderna och stryka marsvinet över kinden. Då börjar de äta om de är på bättringsvägen. Gör man det flera gånger om dagen börjar de snart smaka själva. På sommaren plockar man klöver och korta mjuka grässtrån.

Marsvin som matas långa tider kan plötsligt få gaser i buken. Buken känns spänd och ser stor ut. Då är det viktigt att ge kolsuspension som finns på apoteket snabbt. Det räcker med 1 ml med någon timmas mellanrum. Kolsuspension är enklast att ge. Visst kan man krossa koltabletter men de är inte så lätta att lösa i vatten. Finns även andra preparat mot gasbildning på Apoteket.

När marsvinet börjar äta själv ska man fortsätta med att ta upp det och kontrollera avföring och bukstorlek. Tarmfloran rubbas när de är utan mat så länge. De kan bli ganska glupska när de kommit igång med att äta ordentligt vilket i sin tur innebär att de äter för mycket av något olämpligt.

Jag har inte nämnt receptbelagda läkemedel som kan användas men jag använder ofta cortison för att “få igång marsvinen”. Det kan räcka med några dagar. Man blir pigg av cortison och hungrig! Betapred 0,5, halv tablett i 4-5 dagar.

Sammanfattning

Håll marsvinet varmt. De blir piggare och sparar energi om de är varma och äter bättre.

Mata med näringsdryck, havrevälling med mald Oxbowpellets eller Critical care som bas.

Critical care ska kunna användas som enda ersättning för mat.

Första dagarna behöver man inte lägga till grönsaker. Det är viktigare att se till att de får tillräckligt med energi.

Ge probiotika (t.ex. Lactobacillus-kapslar… tom en kapsel och rör ut i lite vatten och ge med doseringsspruta) varje dag och lite Aloe Vera, ca 1 tsk/2ggr

Kontrollera bukomfång och avföring.

Lyssna på lungorna och kolla andningen.

Jämför med ett friskt marsvin.

Critical care säljs genom veterinärer eller åter-försäljaren för Oxbow i Sverige